Verner Panton. Læs alt om Verner Panton.

Verner Panton (1926-1998) var designer, arkitekt og grafiker. Verner Panton er uddannet på Det Kongelige Danske Kunstakademi, Arkitektskolen i 1951. Verner Panton gik på skolen fra 1947-1951.

Verner Panton. Historien bag den toneangivende designer.

Verner Panton blev født på Fyn i 1926 hvor han voksede op på en gård med sine 2 brødre og 3 halvbrødre. Hans forældre blev skilt i midten af 30’erne. Verner Pantons far dyrkede landbrug og senere hen blev han kroforvalter og værtshusholder. Der var kort sagt intet i hans opvækst, som indikerede at han senere hen ville blive en stor designer, arkitekt og grafiker. Verner Panton vidste allerede var barnsben, at det var denne vej han ønskede og gå. Han drømte som knægt om, at blive kunstmaler og malede mange akvareller i sine tidligere år af det fynske landskab.

På sine forældres opfordring valgte Verner Panton senere hen, at kaste sin interesse på arkitektur, da de mente at det var en bedre vej til en mere stabil og fremtidssikret indkomst. Verner Panton valgte derfor arkitektvejen. Han måtte dog først gennemføre en håndsværksmæssig udannelse, som der dengang var adgangsgivende til arkitektuddannelsen. Verner Panton begyndte derfor på murerfaget. Efter uddannelsen, som murer, gik Verner Panton på Odense Tekniske Skole fra 1944 til 1947.

Under sin studietid i Odense boede Verner Panton lokalt og fik her kontakt til en venskabskreds, som var forbundet til frihedsbevægelsen. 2. verdenskrig var på dette tidspunkt en del af dagligdagen, og Verner Panton valgte aktivt og deltage i Frihedsbevægelsens aktiviteter. Tyskerne fis nys om dette og hans studieværelse blev derfor ransaget. Her fandt de adskillige våben, men heldigvis var Verner Panton ikke til stede under ransagningen. Episoden ledte til, at Verner Panton måtte skjule sig for tyskerne, hvilket han havde held med. Da krigen var omme flyttede Verner Panton til København, hvor han fortsatte studierne på Kunstakademiets Arkitektskole. Det var her, at Verner Panton fin sin eksamen som arkitekt.

Verner Panton. Samarbejdet med PH.

I slutningen af 40’erne mødte Verner Panton den dengang lærestuderende Tove Kemp. Tove Kemp var steddatter af Poul Henningsen (PH) og boede i deres familie hus i Usserød. Forelskelsen i Tove Kemp blev starten på et nyt samarbejde. Efter 6 måneder blev Tove Kemp og Verner Panton gravide og han flyttede ind i familiens hus. Dette blev for alvor starten på samarbejde mellem PH og Verner Pantons. Dog blev Tove Kemp og Verner Panton skilt efter godt 1 år sammen. Verner Panton flyttede fra huset derefter. Forbindelsen til PH blev dog begrænset efterfølgende.

Får år efter, at Verner Panton og Tove Kemp blev skilt døde deres fælles søn på tragisk vis. Dødsfaldet førte til en fornyet kontakt mellem de 2 familier. Poul Henningsen og Verner Panton fik et stærkt bånd. Verner Panton blev i særlig høj grad fascineret af PH’s interesse for lyset og udformning af lamper.

Igennem Poul Henningsen mødte Verner Panton sin anden store mentor Arne Jacobsen. Verner Panton blev ansat på Arne Jacobsens tegnestue og denne tid blev iflg. ham selv den mest lærerige tid af hans uddannelse. Verner Panton tog del i udformningen af den berømte Myrestol (Model Myren 3101), som Arne Jacobsen stod bag. Verner Panton var ansat på Arne Jacobsens tegnestue i 2 år og blev derefter selvstændig designer, arkitekt og grafiker.

Verner Panton. Starten på selvstændigheden.

Verner Panton havde ikke mange midler til og starte op med og måtte derfor starte i det små. Han indrettede et af de velkendte VW-rugbrød, som tegnestue sammen med studiekammeraten Hans Ove Barfoed. Folkevognsrugbrødet blev indrettet med både sovepladserne og fuld tegnestue for de 2 arkitekter. Mobiliteten af deres tegnestue betød, at de kunne rejse ned gennem Europa for og samle inspiration og skaffe gode kontakter til mulige producenter af deres designs.

Verner Panton og hans kollega fik finansieret turen ned gennem Europa af en ægte Panton opfindelse. Verner Panton opfandt kort inden turen en skjorte uden knapper. Idéen solgte han til en skjortefabrik og på denne måde fik han penge til sit nye mobile kontor/tegnestue.

I slutningen af 50’erne blev Ove Barfoed købt ud af tegnestuen, mens Verner Panton fortsatte sit mobile liv. Når Verner Panton var i Danmark parkerede han sin bil i nærheden af gode venner, og nød på denne måde det frie, mobile og dejlige liv. Verner Pantons karriere tog løbende form og der fulgte de følgende år flere succeser. Verner Panton lavede flere totalindretninger, blandt andet af hans fars kro på Fyn. Det var til faderens kro, at Kræmmerhusstolen blev designet. Det fælles engagement i krostuen førte mange nye opgaver med sig.

Verner Panton var ung og havde stor succes. Det var store producenter såsom Louis Poulsen og Fritz Hansen, som producerede hans design møbler og lamper. Til trods for dette var der flere konservative kollegaer og producenter, som valgte og vende ham ryggen. Verner Panton flyttede i 1961 til Basel og slog sig ned. Her fik han kontakt til møbelfabrikanten Willy Fehlbaum, som producerede Herman Miller-produkter på licens. Verner Panton og Willy Fehlbaum indledte et samarbejde, som medførte at Verner Panton året efter havde en tegnestue med 6 ansatte.

Verner Panton. Manden bag de vilde farver og organiske former.

Verner Panton blev i 1960’erne en af de absolut mest toneangivende europæiske designere. Han eksperimenterede med nye materialer, formstøbt plastik og altid i de traditionelle stærke farver, som Verner Panton bl.a. er yderst kendt for.

Verner Panton havde en evne til altid og tænke i store, og ofte totalinstallationer af hele miljøer. De opsatte installationer af Verner Panton skulle oplevedes med både krop og sanser. Nogle af Verner Pantons udstillingsmiljøer står fortsat i dag, som noget af de mest psykedeliske fra 1960’erne hvor han var utroligt fremme i skoene.

Verner Panton elskede og provokere i sine designs og tegninger. Han mente, at folk var alt for traditionelle og forsigtige når det kom til indretning og brug af farver i boligen. Verner Panton ønskede liv, farver og ikke mindst provokation. Det var sjovt nok netop Verner Pantons overdrivelse og brug af vilde farver, som gjorde at man især i Danmark anså ham for værende en døgnflue. Sidenhen har de vilde farver gjort ham til en utrolig populær designer, som fortsat i dag er utroligt eftertragtet.

’Folk bliver sure på én, hvis man kan lide farver. Det bliver de også på folk med fantasti. De fleste vil helst have det de er vant til. Men jeg er nødt til at overdrive for og få min pointe igennem’ – Verner Panton.

Der er fortsat mange, som får kaffen galt i halsen når de anskuer de farverige møbler og utraditionelle lamper, som Verner Panton kreerede tilbage i sin storhedstid. Det var netop dette, som var hans formål og han ville i dag være lykkelig over dette faktum. Janteloven var hård ved Verner Panton og danskerne var simpelthen ikke klar til og udskifte de traditionelle og almindelige møbler med organiske former og orange farver. Internationalt havde Verner Panton dog stor succes og mange anede ikke, at Verner Panton var dansk. Sidenhen blev man dog opmærksom på dette.

Verner Panton. Forelsket på ny og med nye succeser.

Verner Panton mødte på en ferie til Tenerife Mariann Pherson Oertenheim. Verner Panton blev forelsket i Marianne, og da det var gengældt blev parret gift og fik sidenhen datteren Carin. De blev et usædvanligt, men yderst respekteret makkerpar. De rejste rund i USA og Europa, men havde deres faste base i byen Basel i Tyskland. På deres rejser skabte de kontakter og relationer til fabrikanter. Marianne holdt styr på Verner Pantons liv og aftaler, hvilket passe ham utroligt fint.

Mange af Verner Pantons succeser fulgte de kommende år. Verner Pantons berømte og epokegørende ’Verner Panton S-Chair’, fremstillet i plast og uden samlinger. Verner Panton designede ligeså anderledes lamper af muslingeskaller, som ligeså blev en succes. Dette er blot nogle af de succeser, som Verner Panton skabte.

Verner Panton. Høster succes og flytter.

Verner Panton høstede i 70’erne lidt af den økonomiske succes, som han havde opnået som designer, arkitekt og grafiker. Han købte et hus i Schweiz og et sommerhus i Hornbæk. Verner Panton flyttede dog tilbage til Basel i 1980 og købte her en lækker penthouselejlighed. I 90’erne skifte han sommerhuset i Hornbæk ud med en lejlighed i Det Gule Pakhus i København. Han skiftede mellem og bo i Danmark og Tyskland.

Verner Panton døde i 1998, og fik derfor aldrig tid til at yde sit otium i fulde drag. Verner Panton døde midt i opsætningen af hans første helt store udstilling i Danmark. Her skulle udstilles en række af Verner Pantons designs. Udstillingen blev åbnet få dage efter hans død. Den blev selvsagt en kæmpe succes. Verner Panton fik den anerkendelse i hjemlandet, som han fortjente.

Verner Panton. Artikler med Verner Panton designs.

Verner Panton Chair. S-kurven der blev til en stol.
Verner Panton Panthella. Klassisk og organisk lampe.
Verner Panton FlowerPot. Retro og runde former.

Vigtige årstal for Verner Panton

1926: Verner Panton bliver født på Fyn.
1951: Verner Panton fik sin eksamen fra Det Kongelige Danske Kunstakademi, Arkitektskolen.
1970: Verner Panton købte hus i Schweiz og et sommerhus i Hornbæk.
1980: Verner Panton købte en penthouselejlighed i Basel, Tyskland.
1998: Verner Panton dør.

sale-70-410-exam    | we-sale-70-410-exam    | hot-sale-70-410-exam    | it-sale-70-410-exam    | dump-sale-70-410-exam    | test-king-sale-70-410-exam    | to-sale-70-410-exam    | net-sale-70-410-exam    | passsoon-sale-70-410-exam    | passresults-sale-70-410-exam    | passtutor-sale-70-410-exam    | realtests-sale-70-410-exam    | sale-70-461-exam    | cbtnuggets-sale-70-461-exam    | kingdump-sale-70-461-exam    | certguide-sale-70-461-exam    | certkiller-sale-70-461-exam    | ucertify-sale-70-461-exam    | itexamcup-sale-70-461-exam    | freebraindumps-sale-70-461-exam    | sale-70-486-exam    | pass-sale-70-486-exam    | bloggedbychris-sale-70-486-exam    | microsoft-sale-70-486-exam    | downloadvce-sale-70-486-exam    | passitdump-sale-70-486-exam    | certexam-sale-70-486-exam    | iexamcollection-sale-70-486-exam    | passeasily-sale-70-486-exam    | sale-C4040-252-exam    | certifyguide-sale-C4040-252-exam    | testking-sale-C4040-252-exam    | actualtests-sale-C4040-252-exam    | itdumps-sale-C4040-252-exam    | leads2pass-sale-C4040-252-exam    | examsheets-sale-C4040-252-exam    | itcertpass-sale-C4040-252-exam    | testkiz-sale-C4040-252-exam    | pass4sure-sale-C4040-252-exam    | examsboost-sale-C4040-252-exam    | examkiller-sale-C4040-252-exam    | certsgrade-sale-C4040-252-exam    | examsforall-sale-C4040-252-exam    | examcollection-sale-C4040-252-exam    | braindumps-sale-70-461-exam    | elearningexams-sale-70-488-exam    | itexambibles-sale-70-488-exam    | latestbraindumps-sale-70-488-exam    | downloadexam-sale-70-488-exam    | passeasily-sale-70-488-exam    | examsforall-sale-70-488-exam    | testinsides-sale-70-488-exam    | braindumps-sale-70-488-exam    | firsttrycertify-sale-70-488-exam    | test-king-sale-70-488-exam    | kingexam-sale-70-488-exam    | mytestking-sale-70-488-exam    | prepnerds-sale-70-488-exam    | vcefiles-sale-70-488-exam    | ipass4sures-sale-70-488-exam    | prep4cert-sale-70-488-exam    | brain-dumps-sale-70-488-exam    | itexamboom-sale-70-461-exam    | pass4surebraindumps-sale-70-461-exam    | blogspot-sale-70-461-exam    | testking-sale-70-461-exam    | passtutor-sale-70-461-exam    | realbraindumps-sale-70-461-exam    | test-inside-sale-70-461-exam    | exambraindumps-sale-70-461-exam    | testkingsite-sale-70-461-exam    | flashcardmachine-sale-70-461-exam    | blogspot-sale-mb5-705-exam    | dumpleader-sale-mb5-705-exam    | flydumps-sale-mb5-705-exam    | passcertification-sale-mb5-705-exam    | passitdump-sale-mb5-705-exam    | beitcertified-sale-mb5-705-exam    | exams-collections-sale-mb5-705-exam    | vceexamstest-sale-mb5-705-exam    | pass4sureexam-sale-mb5-705-exam    | examref-sale-70-486-exam    | free-braindumps-sale-70-486-exam    | surebraindumps-sale-70-486-exam    | certshared-sale-70-486-exam    | passin1day-sale-70-486-exam    | itexamcool-sale-70-411-exam    | vceorg-sale-70-411-exam    | go2exam-sale-70-411-exam    | downloadexam-sale-70-411-exam    | examreal-sale-70-411-exam    | godumps-sale-70-480-exam    | examoutlet-sale-70-480-exam    | passvce-sale-70-480-exam    | lead2cert-sale-70-480-exam    | vcepracticetest-sale-70-346-exam    | dumpstree-sale-70-346-exam    | pass4king-sale-70-346-exam    | greatexam-sale-70-346-exam    | mybraindumps-sale-70-462-exam    | examvce-sale-70-462-exam    | braindumps-review-sale-70-462-exam    | certbus-sale-70-347-exam    | brain2pass-sale-70-347-exam    | officialcerts-sale-70-347-exam    | actual-sale-70-347-exam    | testsnote-sale-70-347-exam    | certsall-sale-70-347-exam    | examschief-sale-70-347-exam    | 070-410    | 70-410    | 70-488    | 70-461    | MB5-705    | 200-120    | 70-486    | 70-411    | 70-480    | 70-346    | 70-462    | 70-347    | 70-412    | 70-483    | 70-417    | MB2-703    | 70-331    | 220-802    | C4040-252    | C_TADM51_731    | 1Z0-061    | 70-487    | 400-101    | CCD-410    | 100-101    | MB2-700    | 1Z0-060    | 70-463    | EX200    | C4040-250    | 300-115    | 640-554    | 70-533    | 70-532    | VCP550    | 1Z0-803    | 220-801    | 300-101    | 70-467    | 070-401    | 70-462    | 70-347    | 70-412    | 70-483    | 70-417    | mb2-703    | 70-331    | 220-802    | c4040-252    | c_tadm51_731    | 1z0-061    | 70-487    | 400-101    | ccd-410    | 100-101    | mb2-700    | 1z0-060    | 70-463    | ex200    | c4040-250    | 300-115    | 640-554    | 70-533    | 70-532    | vcp550    | 1z0-803    | 220-801    | 300-101    | 70-467    | cissp    | sy0-401    | mb2-702    | 640-911    | 74-335    | 700-505    | 70-414    | 70-243    | 70-246    | 70-247    | 70-331    | 70-332    | 70-336    | 70-337    | 70-341    | 70-342    | 70-346    | 70-347    | 70-410    | 70-411    | 70-412    | 70-413    | 70-414    | 70-417    | 70-457    | 70-461    | 70-462    | 70-463    | 70-464    | 70-465    | 70-466    | 70-467    | 70-480    | 70-483    | 70-486    | 70-487    | 70-488    | 70-489    | 70-532    | 70-533    | 70-534    | 70-640    | 70-642    | 70-646    | 70-649    | 70-662    | 70-680    | 70-685    | 70-687    | 70-688    | 74-325    | 74-409    | 98-349    | 98-365    | 98-366    | MB2-703    | MB2-704    | MB3-701    | MB6-886    |